Quotes

Er bestaan heel veel misvattingen over wat hoogbegaafdheid is. Hieronder heb ik enkele quotes verzameld van bedrijven met wie ik contact heb gehad en quotes uit de media. Ze onderstrepen hoe belangrijk het is het beeld van hoogbegaafden aan te passen aan de werkelijkheid.

Invention requires a long-term willingness to be misunderstood.” – Amazon CEO Jeff Bezos, speaking at the Aspen Institute’s 2009 Annual Awards Dinner in New York City

Sylvia Witteman @sylviawitteman “Ik denk, wie echt hoogbegaafd is is ook slim genoeg om zich aan te passen aan de eisen van het schoolsysteem. Dat hoort er nu eenmaal bij.”

Uit P&O Actueel: “Vaker IQ-test bij Nederlandse topwerkgever: 51% van de topwerkgevers gebruikt een IQ-test in de sollicitatieprocedure.”
Maar ze hebben geen idee wat ze daarmee in huis halen …….

HR-Manager: “Ik heb even overlegd binnen HR en we zijn hier niet in geïnteresseerd. Wij houden niet bij of mensen hoogbegaafd zijn en daarnaast lijkt het mij best een persoonlijk onderwerp.  Dankjewel voor je vraag, maar we slaan deze even over.”

Bedrijf dat zich bezig houdt met begeleiding van werk naar werk: “Geachte heer de Boer, in reactie op uw mail d.d. 1 juli (zie hieronder) wil ik u bedanken voor uw aanbod. Echter, onze focus ligt momenteel bij de begeleiding van werk naar werk. Daarin zijn wij niet betrokken bij de begeleiding van hoogbegaafde medewerkers. Er is op dit moment dus geen behoefte aan een workshop hierover.”

Bedrijf met 25.000 medewerkers: “Wij hebben geen hoogbegaafde medewerkers.”

HR-consultant: “Weet je, ik denk dat hoogbegaafdheid helemaal niet bestaat.”

“Talent wordt ook vaak gezien als handicap. Kijk maar eens hoeveel uiterst succesvolle ondernemers en wetenschappers dyslectisch zijn. En veel topsporters, topondernemers en topartiesten hebben een vorm van ADHD. Ze hebben dus meer energie dan anderen. Een wereldkampioen discuswerpen had zulke lange armen dat hij alleen maatpakken aankon. Maar hij was wel wereldkampioen!” Het voorwoord van Arko van Brakel bij het boek Het Talentalfabet
Zie hier twee klassieke misdiagnoses van hoogbegaafden in één quote, namelijk schijnbare dyslexie veroorzaakt door beelddenken en het hoge energieniveau van hoogbegaafden dat wordt aangezien voor ADHD (met dank aan DSM-IV)!

Paul Schnabel in @nrc: ‘Als je een proefschrift kan schrijven en hoogleraar worden en blijven, kun je aannemen dat je hoogbegaafd bent”. En dat is een wijdverbreide misvatting. De werkelijkheid is dat slechts 20% van de hoogbegaafden een academische studie afrondt.

Reactie van “Thalmann” op een artikel op Sargasso.nl van Gabriëlle Jurriaans: “De kritiek op het onderwijs systeem mag dan wel kloppen, toch zijn er zat intelligente mensen die zonder een geperfectioneerd onderwijs systeem toch succesvol zijn, je maakt mij niet wijs dat hoogbegaafden met hun superieure intelligentie dit dan wel nodig zouden hebben. Dan begrijp je het begrip intelligentie niet.”
Link naar de reactie: http://sargasso.nl/houd-eens-op-toptalenten/#comment-839734

Professor Herman Pleij draait door over hoogbegaafdheid in “De Wereld Draait Door” van 21-11-2013. Kijk vanaf 11:50. Herman Pleij doet op een treurige manier grappig door de bestaande vooroordelen nog eens aan te dikken. Matthijs van Nieuwkerk probeert nog in het begin “Hoogbegaafd, daar vind ik nou niks mis mee” (hij verklaart zelf 2 hoogbegaafde kinderen te hebben), maar het mag niet baten. Gelukkkig gaat niet iedereen mee in deze uiterst kwalijke act van Herman Pleij.
http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/304372 Kijk vanaf 11:50.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Ben je hoogbegaafd? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.